29 iun. 2011

Cum sa faci un cocor origami

Materiale necesare:
-hartie
-foarfeca
-rigla


Daca nu aveti hartie speciala pentru origami puteti folosi si hartie de ambalat. Taiati un partat de 15/15 cm si incepeti sa il pliati pe diagonala si pe la jumatatea fiecarei laturi. Eu am trasat cu rosu canturile obtinute in urma acestor trei plieri.

Hartia se va plia acum de-a lungul diagonalei , in asa fel incat varful diagonalei (dreapta sus) sa atinga coltul din dreapta jos, iar diagonala va intra in interior si se va plia exact pe linia orizontala din imaginea de sus. Acelasi lucru se repeta si cu partea stanga.

Veti obtine astfel un nou patrat, de jumatatea dimensiunii initiale. Insistati foarte bine pe muchiile create astfel, ori cu unghia ori cu rigla, dar muchiile trebuie sa fie precise si bine pronuntate.

Acum luati coltul din dreapta si pliati in asa fel incat cantul din dreapta jos sa vina exact pe mijlocul patratului. Pentru a fi cat mai precis puteti folosi rigla sau va puteti uita spre lumina prin hartie, caci pe mijloc veti vedea o fanta de lumina care va poate ajuta. Procedati la fel si pentru partea stanga. Intoarceti harti si pliati exact la fel si pe dos.

Dupa ce ati pliat cele 4 colturi, desfaceti totul pana obtineti patratul de la pasul 3 dar cu canturile ca in imaginea de jos. Prindeti coala superiara cu o mana si tineti restul cu cealalta mana. Ridicati si pliati in asa fel incat marginile exterioare ale hartiei sa se uneasca exact la mijloc. Repetati si pentru partea cealalta.

Veti obtine un romb cu jumatatea diagonalei lungi despicata. Pliati acum partea inferioara a rombului in asa fel ca fiecare colt al unghiului mare sa ajunga tangent cu diagonala lunga. Si aici veti avea patru plieri de facut.

Acum inversati laturile, adica ceea ce inainte era fata si spatele rombului sa devina cute laterale, iar ce in pasul anterior au fost lateralele turtite intre degete va fi fata si spatele rombului. Apoi pliati in sus varfurile ramase libere.

Schimbati iar planurile in asa fel incat varfurile sa fie injumatatite si sa arate in sus ca in imaginea urmatoare. Unul din varfuri il puteti plia pentru a forma capul cocorului, apoi pliati aripile si va bucurati de un cocor origami.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AddThis