Materiale necesare:
-carton flexibil
-hartie de la plicuri de ceai
-ac şi aţă
-rigla
-lipici
-articole decorative: stikere, frunze, etc...
Hartia japoneza se caracterizeaza prin faptul ca e foarte subtire, daca vreti sa o substituiti cu ceva, cel mai simplu e cu plicuri de ceai. Desfaceti cu grija plicurile dupa ce le-ati folosit, aruncati ceaiul, spalati plicul si puneti la uscat. Pentru a face pagini pentru caietelul japonez pliati plicurile in doua exact la jumatate. Faceti asta cu cateva plicuri, in functie de cat de gros doriti sa iasa caietul.
Cartonul il masurati in asa fel incat sa obtineti doua coperti cu aproximativ 5-10 mm mai mare decat plicurile de ceai pliate. Trasati si decupati, tinand cont insa de directia pe care se indoaie mai usor cartonul.
Aranjati acum copertile de carton si plicurile de ceai in asa fel incat plicurile sa fie cu latura capetelor impreunate tangenta la una din laturile copertilor.Astfel veti obtine coli duble, care dau hartiei o tinuta mai rigida. Incercati sa le tineti nemiscate, daca vi se pare prea greu puteti sa le fixati cu cleme sau un elastic. Gauriti cartoanele si plicurile in partea in care sunt capetele plicurilor. Faceti 4 gauri la distante egale. In principiu puteti varia distantele pentru a schimba designul.
Cu un ac mai mare si o ata eventual cerata incepeti sa coaseti de la a doua gaura si din mijlocul carnetelului, pentru a ascunde nodul de inceput.
Faceti o bucla in jurul cotorului si treceti inapoi prin aceasi gaura din care ati iesit cu firul la primul pas.Treceti de sus in jos in a treia gaura. Cu ata, care vine acum de jos, inconjurati iar cotorul si intrati de sus cu acul prin a treia gaura.
Continuati de jos in sus prin gaura a patra. Aici veti face doua bucle una in jurul cotorului, alta in capatul lateral , trecand cu acul de trei ori prin aceeasi gaura. Apoi veniti serpuind cu ata pentru a unii spatiile ramase goale pe spatele caietului pana cand ajungeti la gaura nr.1. Aici veti face din nou doua bucle ca si la capatul celalalt, atat in jurul cotorului, cat si in jurul marginii si veti iesi in final in partea de jos a caietului. Ultimul pas e in partea de jos din gaura unu in gaura doi, aici iesiti in sus, faceti un nod inconjurand cu acul si doua din firele deja folosite la cusutura caietului si veti trece din nou cu acul prin gaura doi in jos pentru a ascunde nodul.
La final puteti decora coperta cu frunze, autocolante sau orice va pofteste inima.
Spor la mesterit !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu