25 ian. 2012

Cum să iţi faci o eşarfă


Materiale necesare:
- material textil din bumbac
- colorant textil
- sfoară, şnur,aţă etc
- foarfecă
- vas emailat , preferabil unul vechi de la bunica
- apa
- detergent
- sare
Opţional:
- maşină de cusut
- mănuşi de unică folosinţă


Incepeţi prin tăierea unei bucăţi de material de aproximativ 55cm/150 cm. Folosiţi un şnur ceva mai gros pentru a lega matrialul. Eu am vrut sa fac mici cerculeţe aşa că am ciupit vârful materialului si am încercat să leg la distanţe aproximativ egale. Sper ca imaginile sa fie mai concludente decât descrierea mea stângace.

Pentru a obţine modelul dorit am legat două rânduri de cerculeţe decalate. Astfel, după ce am făcut un rând de cercuri, distanţate cât mai egal posibil, am început al doilea rând de cercuri de la mijlocul distanţei dintre cercurile de pe randul iniţial. Dacă ar fi să unim cu linii imaginare cercurile am putea spune ca formează un model în zig-zag. La o distanţă de vreo 10 cm am legat intreaga eşarfa de jurimrejur pentru a păstra o linie simplă.

Pentru vopsire am urmat paşii înscrişi pe ambalajul colorantului. Am început cu pregatirea materialului: l-am spălat cu detergent, l-am clătit dar nu l-am stors. Am turnat apoi colorantul intr-un vas mic cu apă şi l-am fiert putin până ce pigmentul s-a dizolvat complet. Apoi am adaugat totul intr-un vas cu aprox. 5 l de apă. Am adaugat 2 linguri de sare pentru intensificarea culorii şi puţin detergent pentru dedurizarea apei. Apoi am introdus esarfa cu partea pe care am vrut sa o vopsesc in baia de culoare. (Deoarece am vrut sa pastrez o parte alba am ambalat acea parte intr-o punguţă pentru a evita eventuale greşeli, pete, etc din neatenţie)

Am fiert totul aproximativ 20 de minute. Pentru a obţine o diferenţă de nuanţe am scos o parte din material dupa un timp mai scurt. Pentru că eşarfa nu va consuma prea mult pigment am mai băgat şi nişte panglici impreună la vopsit. Deoarece apa care a rămas mai era incă buna pentru vopsirea catrova marunţişuri am păstrat-o intr-o sticlă de plastic, astfel pot sa o mai folosesc mai tarziu pentru vopsit, sau pentru amestec cu alte culori.

Dupa ce aţi vopsit materialul puteţi sa il mai lasaţi in apa cu colorant pană aceasta se raceste, daca insă nu mai aveti rabdare şi sunteti multumiţi de culoarea obţinută puteţi sa treceti direct la clatit. La clătire va mai iesi din pigment in functie de materialul ales, dar nu o schimbare semnificativă de nuanţă. E important insă sa clatiţi in mai multe ape, pana când apa rămâne curată.

Puneţi eşarfa la uscat. Dupa ce s-a uscat trecem la partea cea mai placută a proiectului: desfacerea legăturilor.

Pentru finalizarea eşarfei am ales să ii cos marginile cu maşina de cusut. Pentru obţinerea marginilor înguste exista un picior special care se pune la maşina, din pacate nu ii stiu numela, dar se vede in poza cam cum ar trebui sa arate. Acesta are un fel de buclă metalica ce va răsuci materialul inaintea acului si veti putea coase fără probleme intreaga eşarfă în cel mai scurt timp. (Ok, trebuie să recunosc că nu chiar aşa de scurt dacă sunteţi incepători ca mine, dar mai repede decât cu o cusutură de mână ) Bineînţeles că puteţi să coaseţi marginea si înaintea vopsirii, si astfel aţa, daca e din bumbac, va fi colorata impreuna cu materialul. Dar cum la mine a fost prima încercare nu am vrut să muncesc degeaba aşa că am cusut doar dupa ce am fost sigura că modelul merită purtat.

Acum nu vă rămâne decât să o purtaţi sănatoşi şi să va făliţi cu propria voastră creaţie în jurul gâtului.

4 comentarii:

  1. E foarte haioasa. Dar in acelasi timp migaloasa, sunt sigura. E frumos si omuletzul de zapada din frigider:))!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai iti trebuie putina rabdare pana faci toate nodurile, dar eu zic ca merita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma intereseaza de unde ai cumparat vopseaua pentru textile? Foarte interesante postarile tale. Anca

    RăspundețiȘtergere
  4. vopsea textila gasesti aici: http://www.breslo.ro/Shop/arabela/Colorant-textil_26352

    :) spor la mesterit

    RăspundețiȘtergere

AddThis