17 nov. 2010

Extract uleios - varianta turbo

Pentru ca soarele de vara nu ne mai poate ajuta sa facem un extract uleios clasic, care sta intre 3 si 6 saptamani pe pervazul geamului, va arat varianta turbo.

Materiale:
-ulei vegetal
-plante medicinale sau condimente
-borcane
-prosoape , eventual o shuba ;)
-cuptor cu microunde sau vas pt. bain-marie
-sita sau filtru de cafea


Umpleti borcanul cam o treimie cu plantele uscate, eu am folosit galbenele. Daca plantele sunt proaspat culese umpleti cam jumatate de borcan.

Turnati uleiul vegetal peste plantele uscate. Folositi un ulei bun, de masline sau de samburi de struguri de exemplu.

Incalziti borcanul la o temperatura intre 50 - 80° C. Eu am bagat totul la microunde, am lasat cate 20-25 secunde, am scos borcanul, am verificat temperatura si am mai bagat cate 20-25 secunde pana uleiul e fierbinte bine. Aveti grija insa sa nu lasati prea mult la incalzit, ca exista riscul de a parjoli plantele, si asta chiar nu vrem. Incalzirea se poate face si pe baie de aburi. In cazul acesta se lasa cam 15 minute intrun vas cu apa clocotinda.

Inveliti borcanul bine cu prosoape si lasati-l cam 3-4 ore. Dupa care puteti repeta procedura de incalzire. Eu repet cam de 3-4 ori incalzitul si tin totul cam 2-3 zile impachetat, astfel substantele active din plante se transfera in ulei.

La final strecurati uleiul si ambalati-l in sticle inchise la culoare. Nu uitati sa etichetati sticla cu continut si data.

Uleiurile astfel obtinute le putei folosi direct pentru masaj sau ca si componente in produse cosmetice. Daca folositi condimente puteti sa obtineti niste uleiuri excelente pentru salate si gatit.

3 comentarii:

  1. daca le bagi la microunde isi pierd toate efectele terapeutice si chiar iti pot face mai mult rau. se stie ca microundele modifica structura moleculara si sant cancerigene.

    RăspundețiȘtergere
  2. Efectele terapeutice se pierd eventual la o incalzire prea puternica, cand planta se poate "praji" in ulei.

    Despre nocivitatea cuptorului cu microunde nu vreau sa intru in polemici. Cui nu ii place, nu il foloseste, si isi lasa borcanele vara pe pervaz. Tutorialele mele sunt gandite ca indrumar, nu sunt obligatorii ;)

    RăspundețiȘtergere

AddThis