30 iun. 2013

Cum se face o sferă de mozaic


Materiale necesare:
-bucăţi de faianţă (deşeuri de la ultima renovare)
-adeziv pentru faianţă
-chit de rosturi
-bilă de polistiren
-ciocan
-cârpe
-burete
-şpaclu
-recipient cu apa
-recipient pentru amestecat adezivul
-RABDARE

Aşezaţi bucăţile de fainţă într-o cârpă si loviţi-le cu ciocanul până obţineţi bucăţi mici. Atenţie să fie cât mai mici bucăţile.
Eu le-am lasat cam măricele si am avut ceva dificultăţi din cauza aceasta. Cu cât aveşi bucăţi mai mici cu atât mai uniform puteţi lucra pe formă.


Amestecaţi adezivul conform instrucţiunilor sau adaugaţi apă pana obţineţi o pastă ceva mai groasa. Nu faceţi prea mult deodată caci nu vrem să se întarească până il terminăm.


Aplicaţi adezivul pe bila de polistiren. Daca nu aveţi bilă din polistiren cred ca s-ar putea improviza una din hartie si aracet. Presaţi bucăţile de faianţă pe adeziv. Incercaţi să găsiţi şi să aranjaţi bucăţile in aşa fel încât rosturile să fie mici.



Pe cum înaintaţi mai adaugaţi adeziv şi continuaţi să potriviţi bucăţile de fainţă. Incercaţi să va programaţi suficient timp pentru operaţiunea aceasta, o să dureze mai mult decât vă aşteptaţi.


După ce aţi finalizat aranjarea mozaicului lasaţi bila la uscat. Ideal ar fi sa o lasaţi peste noapte. Eu nu am avut atata timp la dispoziţie, aşa ca am continuat după cateva ore. Am amestecat chitul de rosturi cu apă şi am aplicat cu spaclul pe toată suprafaţa bilei. Insistaţi asupra tuturor rosturilor, căci nu sunt chiar puţine.

Apoi îndepărtaţi surplusul de chit cu un burete umed.Lasaţi bila la uscat peste noapte, sau chiar 2 zile intr-un loc ventilat, ferit de razele solare şi intemperii.


Apoi vă puteţi bucura de o sferă decorativă pentru grădina sau balcon.


Tutorial provocat de Reciclare Creativa

2 comentarii:

  1. Nu e foarte greu, trebuie doar rabdare. E prima data cand am facut si eu mozaic, cel mai important e sa fie bucatile mici, ca sa se plieze cat mai bine pe forma rotunda.

    RăspundețiȘtergere

AddThis