29 sept. 2010

tutorial bila de pasla

Materiale necesare:
-lână netoarsă, dărăcită
-apă fierbinte
-săpun de casa (din acela făcut de bunica)
-oală
-lingură
-prosop



În apa fierbinte turnaţi săpun de casă răzuit. Puteti folosi şi alt tip de săpun sau detergent, dar cel de casă e mai bun datorită PH-ului. Cantitatea de săpun nu pot să o spun in grame, dar trebuie sa fie destulă încât atunci când îţi umezeşti degetele şi le freci între ele să simţi că aluneca bine.

Din ghemotocul de lână desprindeşi o fâşie nu foarte mare, dimensiunea depinde de cât de mari doriţi să faceţi biluţele. După câteva încercări o să ştiţi cam câtă lână să folosiţi pentru o anumită dimensiune.

Începeţi să rulaţi fâşia în formă sferică. Strângeţi bine lâna şi încercaţi să nu aveti colţuri.

Colţurile care apar în tipul rulării le împaturaţi şi continuaţi să strângeţi restul fâşii de lână până arată tot mai tare a biluţă.

Cam aşa ar trebui să arate când e rulată bine. E important să intindeţi uniform lâna şi să nu rămână canturi sau fâşii de lână care nu se mulează pe formă. Dacă credeţi că e mai usor puteţi uda lâna primadată, şi apoi rula totul.

Acum puteţi scufunda bila în apa fierbinte. Temperatura e indicat să fie cât mai mare, aşa ca depinde doar de voi cât suportaşi apa de caldă. Totuşi aveţi grijă că mai trebuie ţinută şi în mână după ce o scufundaţi, aşa că nu faceţi pe vitejii.
Altfel o să vă treziti că nu ştiţi unde să aruncaţi bila cât mai repede, vorbesc din experienta ;)

Şi acum să începem împâslirea. La început frecaţi totul foarte încet, e mai mult ca o mângâiere în care trebuie să aveţi grijă să nu se destrame totul. Apoi stoarceţi, scufundaţi din nou în apă, frecaţi din ce în ce mai tare, iar stoarceţi, scufundaţi, frecaţi, continuaţi tot aşa până vedeţi că bila are consistenţa dorită şi nu se mai destramă nici dacă trageţi de firicele de lână.

După ce e gata ar fi bine să clatiţi biluţa în apă cu oţet pentru a neutraliza săpunul.Lasaţi-o să se usuce bine şi apoi va puteţi bucura de ea şi puteţi folosi in proiectele voastre.

PS: trebuie să îi multumesc lui Marius pentru că a facut pe fotomodelul şi ne-a pus la dispozitie mâinile lui pentru poze :*

2 comentarii:

AddThis